Czekolady

Kawałki czekolady

W naszej firmie zajmujemy się produkcją czekolady oraz różnych wyrobów z jej wykorzystaniem. W swojej ofercie mamy czekolady mleczne, deserowe, białe oraz te z dodatkami słonego karmelu, orzechów bądź owoców. Wytwarzamy również batony czekoladowe z nadzieniem o smaku:

  • owocowym,
  • toffi,
  • ajerkoniaku,
  • pina colada,
  • słonego karmelu,
  • nugatowym.

Bezustannie poszerzamy swoją ofertę, dlatego pojawiają się także inne rodzaje nadzień. Zajmujemy się również produkcją cukierków nadziewanych, pralin oraz galaretek w czekoladzie, pomad czekoladowych i trufli. W ofercie mamy słodycze świąteczne.

 

Jak wygląda produkcja czekolady?

Czekolada powstaje z ziaren kakaowca, które po zerwaniu są poddawane fermentacji przez 5-7 dni w specjalnie do tego przygotowanych zbiornikach. Następnie się je suszy i praży w bardzo wysokiej temperaturze. To wtedy wydobywa się ich smak i aromat, a znika kwaskowaty posmak. Później oczyszcza się je i sortuje ręcznie, aby usunąć kamienie, zepsute ziarna itp.

Na tym etapie ziarna trafiają do producenta łakoci, czyli również do naszej fabryki wyrobów czekoladowych. U nas poddawane są one jeszcze raz suszeniu i prażeniu w wysokich temperaturach. Następnie miażdży się je oraz mieli w młynach, aby uzyskać miazgę kakaową. Kolejnym etapem jest koszowanie, czyli dokładne oraz długotrwałe mieszanie wszystkich elementów czekolady: masła kakaowego, cukru oraz miazgi kakaowej. Końcowym etapem jest natomiast hartowanie, naprzemienne podgrzewanie i schładzanie czekolady celem uzyskania jej odpowiedniego wyglądu.