Galaretki

Kolorowe żelki

W naszym zakładzie produkcyjnym wytwarzamy również galaretki. Przygotowujemy je wykorzystując najwyższej jakości składniki. W swojej ofercie posiadamy galaretki owocowe z kwaśnymi posypkami, oblane czekoladą, z pianką itp. Dostępne są one w różnych kształtach, między innymi grubej kostki bądź też serca.

 

Jak powstaje galaretka?

Galaretki powstają z odpowiednio wyselekcjonowanych oraz upłynnionych owoców. Głównym ich składnikiem jest jednak substancja żelująca, która nadaje im właściwą konsystencję. Do niedawna najczęściej korzystano z żelatyny, dziś jednak używa się również pektyn, agaru oraz karagenu.

Podczas wytwarzania galaretki należy namoczyć substancję żelującą. Następnie łączy się ją sokiem, cukrem, substancjami barwiącymi oraz zapachowymi, w zależności od tego, jak efekt końcowy chce się uzyskać. Całą tą mieszaninę należy podgrzać, a następnie schłodzić. Aby uzyskać odpowiednie kształty, już na tym etapie umieszcza się ją w specjalnych formach.